Kompass

Ny retning - ny giv - nytt liv!

Om boka ”Mat og trivsel i riktig retning”

Telefon: 922 94 554

E-post: post@rentachef.no

Slik kontakter du oss:

Kompasskursene

Vestveien 304

3145 TJØME

I boka ”Mat og trivsel i riktig retning” har John Tore Frydenlund valgt å bruke sin egen sykdomshistorie og kjøkkenfaglige erfaring i en ærlig beskrivelse av et legeme i forfall. Faresignalene var der, men ble ignorert. Som en ”supertanker på full fart inn i solnedgangen” tok det tid for John Tore å innse realitetene og behovet for virkelig å legge om kursen.

 

Med sin kunnskap om mat var det ikke så vanskelig å legge om kosten, men desto vanskeligere var det å erkjenne nødvendigheten av å endre tenkemåte og innse at maten bare var en del av årsaken til sammensatt sykdom. Det handlet også om å innse at man psykisk er påvirket av et samfunn og arbeidsliv som hele tiden både forventer og krever mer. Og å lære seg å tolke stress-signalene i tide.

 

John Tores læringskurve er spekket med erfaringer som mange flere enn han syns det er verdt å lese om. Derfor ble det en bok, ikke bare en kokebok, men en Kompass bok som viser hvordan han med hjelp av flere ”loser” fikk satt en ny kurs og håp om et nytt, lengre og bedre liv!

Fra noen kapitler i boka:

Kapittel 1 -  Syk kokk blir bra!

Historien om forfall, sykdom, stress og en samfunnsutvikling som sender mange ”rett i kjelleren”. John Tore forklarer veien ned, og tar deg med på turen opp.

Kapittel 2 -  Mat som medisin/terapi

Mat påvirker alt fra humør til evnen å utføre psykiske og fysiske oppgaver. Du blir hva du spiser, sies det. Og den som har fylt diesel på en bensinbil vet at det ødelegger. Om betydningen av å ”fylle riktig drivstoff”.

Kapittel 3 -  Ny retning ved hjelp av Kompass!

Bevisstgjøring! Refleksjon! Humor! Ny kurs! Optimisme! Motivasjon! Retningsbevisst! Comeback! Helhetstenking! Felleskap! Vellykket! Ny giv! Ansvar! Nærhet! Familie! Risiko! På leit! Selvhjelp! Miljø! Økologisk! Et kapittel breddfull av stikkord for en ny retning.

Kapittel 4 -  5, 6, 7, 8 osv

De videre kapitler handler om f.eks: råvarene, metodene, utstyret, kvalitet, og ikke minst oppskrifter på smakfulle retter.  I avslutnings-kapitlet tar John Tore et kraftfullt oppgjør med næringsmiddelindustrien!

Fra forordet til boka:

”Mat er glede - og skal nytes!”

”Jeg ble glad når jeg ble spurt om å bidra til denne boken fordi den tenker så riktig rundt mat og glede og legger vekt på den positive matopplevelsen og gleden ved mat, ikke pekefinger og fy-fy moralismen som myndighetene i alt for stor grad bidrar til. Vi kan vel heller ikke akkurat si de lykkes med denne strategien.

 

Erfaring med spiseproblematikk i snart 20 år – alt fra alvorlig overvekt til alvorlig undervekt med alle mellomgrupper og problemstillinger imellom - viser at mange sliter med dårlig selvtillit og å finne løsninger. Felles for alle er at de begynner å blande mat med følelser og utsetter kroppen sin for mer eller mindre store påkjenninger.

 

Etter hvert blander man følelser og mat og når man får ubehagelige følelser har man ofte regulert de bort med mat før man nesten vet at man egentlig var sint på sjefen eller lei seg. Det man sitter igjen med er at man igjen har spist for mye, ikke eier viljestyrke og kommer aldri til å bli verken tynn eller lykkelig….

 

Denne kokeboken kan brukes som et kompass for å lære å lage god mat som gleder både kropp og sinn, og en hjelp til å finne denne matgleden som er så viktig for å få et godt liv med en sunn kropp, uansett størrelse!”

Dette er et kort utdrag av et av forordene.

Gjengitt med tillatelse av Torunn Beate Berg

”Helseblomst”.

Gjengitt med tillatelse av Gine Engelsgaard, fotograf

”Ble du lei deg nå?”

”Som barn lærer man seg en del triks for å få det som man vil. Jeg så i gulvet, brettet leppa og nikket forsiktig med hodet. Handlingen resulterte i en god porsjon sjokolade eller iskrem. Selvsagt ble jeg glad igjen! Som barn ser man ikke konsekvensene, men i voksenlivet fungerer sjelden slike triks. Da sitter man der fanget i en felle med mat som ”trøst” og man skaper alle gode grunner for at akkurat dette fortjener jeg nå. Boka til John Tore gir deg innsikt og forståelse av hva som får deg til å missbruke mat.”

Dette er et kort utdrag av et av forordene.